Klaar voor de toekomst met moderne technieken, en duurzaam geproduceerd sanitair, van onder andere natuurlijke materialen.
Wat gebruik je nu en wat heb je over 10 jaar nodig?
Hoe organiseer je toekomstbestendigheid?
Klaar voor de toekomst met moderne technieken, en duurzaam geproduceerd sanitair, van onder andere natuurlijke materialen.
Wat gebruik je nu en wat heb je over 10 jaar nodig?
Hoe organiseer je toekomstbestendigheid?
Slimme technieken voor het toilet, douche en kraan zorgen voor waterbesparing. Een modern inbouwreservoir heeft de mogelijkheid om zelf het aantal liters per spoelbeurt in te stellen. Bij douche, thermostaat- en wastafelkranen zorgen doorstroom begrenzers en technieken waarbij lucht aan de waterdruppels wordt toegevoegd. Voorbeelden zijn de EcoJoy-techniek van Grohe, het Ecoair systeem van Hotbath en de AirPower-techniek van Hansgrohe.
Tip: Overweeg een douchewc en bespaar op toiletpapier
Een waterbesparende kraan laat niet meer dan 6,9 liter per minuut door. Bij een douche ligt het aan grootte van de douchekop. Ga ervan uit dat je dankzij waterbesparende technieken al gauw 35% tot 60% water bespaart. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Als je dagelijkst doucht, bespaar je met een zogenoemde spaardouche op jaarbasis al gauw € 45,-.
Sommige kranen zijn voorzien van energiebesparende technieken. Een voorbeeld is de SilkMove-techniek van Grohe. Hierbij geeft de greep in de middenstand koud in plaats van gemengd water. Zo slaat de cv niet aan bij normaal gebruik. Hotbath en Hansgrohe hebben vergelijkbare technieken. Als je ook al minder warm water verbruikt met de waterbesparende technieken, bespaar je hiermee dubbel op elektra en gasverbruik.
Ook ledverlichting bepaart je energie in de badkamer. De ledlamp is niet alleen energiezuinig, hij gaat ook langer mee en geeft fijn sfeerlicht. De meeste spiegels en badkamermeubels zijn tegenwoordig voorzien van ledlicht. Bijvoorbeeld de spiegelkasten van Keuco. Ook voor het plafond kun je kiezen voor spotjes met led. Let hierbij op de beschermingswaarde tegen vocht. De IP-normering geeft dit aan. Voor de badkamer is een IP-normering van IP44 (spatwaterdicht) en IP65 (volledig waterdicht) geschikt.
Vergeet je het licht wel eens uit de doen in de badkamer? Een bewegingssensor bespaart je dan ook geld. Als er niemand in de badkamer is, schakelt de verlichting uit. De automatische verlichting van het merk Gira is hiervan een voorbeeld. Pluspunt van Gira is de aandacht die het besteedt aan het design van haar schakelaars en verlichtingsoplossingen. Zo ben je energiezuinig bezig en ziet het er ook nog eens prachtig uit.
Een badkamer die lekker snel warm aanvoelt willen we allemaal, toch? Kies daarom voor een elektrische radiator of elektrische vloerverwarming. Deze sluit je aan op je stopcontact en verwarmen snel je badkamer, onafhankelijk van je cv. Een duurzame keuze dus: helemaal als je zonnepanelen hebt. Bovendien zijn de elektrische designradiatoren van Vasco, zoals de Oni en Beams Mono, een lust voor het oog. En wat dacht je van de Iskol of Flaps van Instamat? Ook die zijn in een elektrische variant verkrijgbaar.
Een belangrijke duurzame oplossing is warmte-terug-winning (wtw). Deze techniek zie je in verschillende producten terug. Bijvoorbeeld in het douche-afvoersysteem van Easy Drain. Dit voert het warme afvoerwater langs de aanvoerleidingen van het douchewater. Zo bespaar je op stookkosten. Een vergelijkbaar systeem zie je ook bij mechanische wtw badkamerventilatoren. Die verwarmen de aangevoerde koude lucht met de afgevoerde warme lucht.
Je bent ook milieuvriendelijk bezig als je kiest voor producten die gemaakt zijn van duurzame materialen die langer meegaan. Denk hierbij aan een geëmailleerd plaatstalen bad. Een bad van dit materiaal gaat langer mee dan een kunststof bad en is bovendien volledig recyclebaar. Ook een keramieken wastafel is krasvaster dan een kunstmarmeren wasbak en daarmee een duurzame keuze. Meestal betaal je iets meer voor deze producten. Maar daar staat tegenover dat ze langer meegaan en ze vaak langer mooi blijven. En wat dacht je van een stijlvol plafond dat gemaakt is van 90% gerecycled aluminium?
Allerlei sanitair fabrikanten produceren duurzaam. Denk hierbij aan Geberit, Pressalit, Grohe en Hansgrohe. Ze kijken naar hun verpakkingsmaterialen en naar het transport. Ze maken gebruik van zonnepanelen om hun kantoor van energie te voorzien, investeren in herbebossing of andere milieubewuste plannen en innovaties.
Grohe nam in 2018 het initiatief om plastic in productverpakkingen te vervangen door duurzamere alternatieven. Inmiddels heeft dit een vermindering van tientallen miljoenen stuks plastic verpakkingen opgeleverd.
Krijg tips en advies van St. Pieter - de badkamer en vloerenspecialist voor een goede badkamer indeling. Jouw wensen staan hierbij voorop.
De verbouwing van je badkamer vraagt om echt vakmanschap. We adviseren je graag over de voorbereiding en installatie.
Houd je van rust en van natuur? Dan is een natuurlijke badkamer iets voor jou. Lees dit blog voor 7 handige tips.
Ben je op zoek naar inspiratie? Kom naar onze showroom om onze badkameropstellingen te bekijken. Ontvang een geheel vrijblijvend persoonlijk advies van onze badkamerspecialist.